A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чоповицька громада
Житомирська область, Коростенський район

#ТиЯк: Коли потрібно звертатися до сімейного лікаря?

Дата: 10.07.2023 15:55
Кількість переглядів: 78

«До сімейного лікаря можна та потрібно звертатися якщо у вас тривожність, немає апетиту, якщо вас долають погані думки. Або ви стали помічати, що ваш батько став занадто забудькуватим. Або дочка-підліток частіше замикається у собі», — розповідає Ігор Заставний, керівник сімейних амбулаторій у Львові та Винниках.

Фото без опису

👨‍⚕️Ігор пройшов навчання за програмою mhGAP (Mental Health Gap Action Programme) — глобальною програмою ВООЗ, що вчить сімейних лікарів допомагати пацієнтам, які приходять із тривогою, розладами сну чи харчування, труднощами з концентрацією уваги тощо. Він є національним тренером з mhGAP і запевняє: фахівці, які пройшли подібне навчання, точно можуть розпізнати ментальні негаразди та надати дієву допомогу.

🧑‍⚕️Тридцятирічна Руслана Омелянчук вже майже вісім років працює сімейним лікарем в Миколаєві, після закінчення програми mhGAP вона вирішила стати регіональним координатором Всеукраїнської програми ментального здоров’я. І тепер разом із керівництвом області робить так, аби послуги з психологічної допомоги були максимально доступними та зрозумілими для мешканців Миколаївщини, яку невпинно атакує ворог.

Окрім Ігоря та Руслани вже 27 000 фахівців первинної ланки пройшли навчання за системою mhGAP. «Це сучасний рівень сімейної медицини, який вже стає новим стандартом професії в нашій країні», – впевнений Ігор Заставний.

❓Як же знайти свого лікаря, якщо вам потрібна допомога з ментальним здоров’ям?

💻 На сайті НСЗУ є зручна онлайн-мапа, яка на сьогодні містить дані щодо понад 8 тисяч лікарів у більш як 3 тисячах закладів. Вам потрібно просто вказати свою область/місто та обрати потрібного медика. Наголошую: ці послуги, як і інші послуги первинки, є безоплатними.

👉 Приклади цих лікарів показують: психологічна допомога має завжди бути поруч, доступною, зрозумілою — для всіх і кожного, хто цього потребує. А навчання з mhGAP не лише про вчасну діагностику ментальних розладів, а й про побудову довірливої комунікації з пацієнтами.

Супровід розробки та впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» забезпечує Координаційний центр з психічного здоров'я при Кабінеті Міністрів України за експертного партнерства та підтримки ВООЗ. Майданчиком для ухвалення рішень є Міжвідомча координаційна рада Кабінету Міністрів України.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь