A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чоповицька громада
Житомирська область, Коростенський район

До уваги керівників сільськогосподарських підприємств

Дата: 28.04.2023 08:44
Кількість переглядів: 66

                                                              

ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБА ІНФОРМУЄ

            До уваги керівників сільськогосподарських підприємств

 

    З метою попередження виникнення  негативних наслідків в частині транспортування, зберігання та використання  засобів захисту рослин, які регламентуються вимогами Закону України «Про пестициди та агрохімікати», Коростенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області рекомендує Вам  перед застосуванням засобів захисту рослин дотримуватися основних вимог ДСП 8.8.1.2.001-98 «Державні санітарні правила транспортування, зберігання та застосування пестицидів в народному господарстві», сфера діяльності яких поширюється на підприємства, установи, організації, приватні господарства і фізичних осіб.

     При застосуванні пестицидів за допомогою наземних засобів механізації зона санітарного розриву від населених пунктів, тваринницьких комплексів, місць проведення ручних робіт по догляду за сільгоспкультурами, водойм і місць відпочинку населення повинна бути не менше 500 м при вентиляторному обприскуванні та не менше 300 м при штанговому обприскуванні і застосуванні гербіцидів (засобів для знищення бур’янів) методом дощування. На земельних ділянках, що межують з зонами санітарного розриву, протягом доби забороняється проведення ручних робіт.

       Відповідно до санітарних норм адміністрація господарств завчасно, але не менше ніж за дві доби до початку проведення кожної наземної хімічної обробки, повинна сповістити населення, власників суміжних сільськогосподарських угідь та об’єктів про місця, строки і методи застосування пестицидів.      

       У період проведення робіт у радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні написи.

        До всіх видів робіт пов’язаних із застосуванням пестицидів, робітники повинні допускатися по наряду при наявності посвідчення про спеціальну підготовку та медичної книжки встановленого зразка на право робіт з пестицидами, а також всі особи які контактують із пестицидами (транспортування, зберігання, фасування, навантаження, розвантаження, приготування робочих розчинів,заправка апаратури, протруювання і сівба посівного матеріалу, його фасування, транспортування і зберігання, навантаження і розвантаження та ін.) зобов’язані використовувати справні засоби індивідуального захисту (313) відповідно до ступеню небезпечності, рекомендованих заходів безпеки при виконанні дій з препаратами та вимог інструкції по їх безпечному застосуванню.

            

При виконанні авіаційних робіт по застосуванню пестицидів у сільському господарстві повинні здійснюватися у відповідності до вимог «Державних санітарних правил авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України», ДСП 382-96.

Тобто:

- використовувати повітряні судна (літаки, вертольоти, надлегкі літальні апарати -НЛА), які зареєстровані в державному реєстрі повітряних суден цивільної авіації України та мають сертифікат на право проведення авіаційно - хімічних робіт;

- застосовувати тільки ті пестициди і агрохімікати, що пройшли державну реєстрацію і включені в «Перелік препаратів, дозволених до авіаційного застосування в Україні»;

- дотримання санітарно - захисних зон від ділянок авіахімічних обробок до інших об’єктів (населених пунктів, тваринницьких і птахоферм, джерел водопостачання); встановлена на повітряному судні авіахімапаратура, повинна мати сертифікат та бути відрегульована до норм витрати і технології застосування препарату;

             Всі роботи з пестицидами, в тому числі і на присадибних ділянках, слід проводити до 10 години ранку і вечірні (18-22) години, оскільки при високій температурі повітря та швидкому випаровуванні навколишнє середовище насичується небезпечною для людини концентрацією препаратів. Як виняток, допускається проведення обробок у денні години у похмурі і прохолодні дні з температурою навколишнього повітря нижче +10 град. С. Швидкість вітру не повинна перевищувати 3-4 м/с.

Прошу дану інформацію використати під час проведення робіт із застосуванням засобів захисту рослин, а також дотримуватися Державних санітарних правил ДСП 8.8.1.2.001-98 та ДСП 382-96.

 

 

 

 

 

 

                                                           

           

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь