A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чоповицька громада
Житомирська область, Коростенський район

Подарунок від Чопівських

Дата: 09.11.2022 16:10
Кількість переглядів: 329

         Фото без опису

      Це був мирний травень 2021 року. Весняним рясним дощем зустрічали Чоповичі Юрія Юрійовича Чопівського та його доньку Алексу. Гості з далеких Сполучених Штатів Америки  були вперше на землі, звідки пішов їх родовід. З особливим щемом у серці  згадував  у розмові з Чоповицьким селищним головою Михайлом Філоненком Юрій Юрійович свого діда – Івана Адріяновича.

         Іван Адріянович Фещенко-Чопівський (1884-1952) - визначний металознавець і громадський діяч; член-кореспондент Польської  академії  наук та численних  науково-технічних товариств Англії, Німеччини, США; автор понад 140 наукових праць; член Центральної і Малої Рад, міністр торгу  і промисловості УНР, міністр фінансів уряду Директорії. Після Першої світової  війни мешкав у Польщі  та був визначним професором  Гірничої Академії у Кракові. У березні 1945 р. у Катовіцах  Фещенко-Чопівський був арештований радянською контррозвідкою, засуджений до 15 років таборів і засланий у Карелію. Життя великої людини обірвалося 2 вересня 1952 року.

         Юрій Юрійович Чопівський – американський бізнесмен, український меценат, познайомився з Чоповичами і був приємно вражений. У ході спілкування  з Михайлом Філоненком окреслили  перспективи  співпраці та спільних проєктів. Відкритість, масштабне мислення, патріотизм, бажання зробити селище красивим і комфортним дуже імпонували  американським гостям, які через кілька поколінь несуть у душі незгасиму любов до України.

         Війна… Вона руйнує, відтерміновує, але не знищує проєкти.  І є впевненість, що після нашої Перемоги вони будуть реалізовані.

         Але Юрій Юрійович не може стояти осторонь, коли Україна у вогні, а громаді потрібна допомога. Так виник проєкт щодо придбання  автобуса для потреб освіти Чоповицької територіальної громади. Між Фундацією родини Чопівських (США), президентом якої і є Юрій Чопівський, Благодійною організацією «Благодійний  фонд «Валькірія» (м.Житомир) та Чоповицькою селищною радою  укладена  Угода про  партнерство та співпрацю. Фундація родини Чопівських виділила кошти, а БО «БФ «Валькірія» придбала  і передала у власність Чоповицької територіальної громади  автобус б/в Renault Master  на 17 місць для пасажирів.

         Щиро вдячні партнерам за благодійність та підтримку!

         Разом до Перемоги!

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь