Чоповицька громада
Житомирська область, Коростенський район

Володимир Зеленський на Всеукраїнському форумі: Децентралізація – одна з найуспішніших реформ, що реалізується в Україні

Дата: 28.07.2021 15:57
Кількість переглядів: 438

Фото без опису

Після завершення другого етапу децентралізації в Україні необхідно здійснити детальний аудит і виправити допущені помилки та наявні прорахунки. Про це заявив Президент України Володимир Зеленський під час виступу на Всеукраїнському форумі «Україна 30. Децентралізація», що триває у Києві.

«Сьогодні реформа місцевого самоврядування – одна з найуспішніших реформ, яка продовжує реалізовуватися в Україні. Водночас вона й одна з найтриваліших», – зауважив Глава держави.

Володимир Зеленський нагадав, що серед найвідоміших правових систем місцевого самоврядування у Європі – Магдебурзьке право. Київ отримав його понад 500 років тому, а загалом Магдебурзьке право мали сотні українських міст, що стало ознакою приналежності до історичної Європи.

«У істориків навіть є вислів, що кордон Європи у 17-му столітті проходив околицею останнього східного міста, яке мало Магдебурзьке право. І далі, на схід від України, воно не поширювалося», – зазначив Президент.

Також Глава держави зауважив, що Україна підписала Європейську хартію місцевого самоврядування 16 листопада 1996 року й ратифікувала 15 липня 1997 року. Тоді ж було ухвалено базовий Закон «Про місцеве самоврядування».

«Довгий період країна не могла швидко просуватися в питанні децентралізації через обставини політичного характеру. Не було політичної волі, бажання ділитися повноваженнями, бюджетом з українськими громадами», – сказав він.

Однак у квітні 2014 року український уряд ухвалив основний документ – Концепцію реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади, а згодом були прийняті законодавчі акти, які надали територіальним громадам не лише повноваження, а й фінансову базу для їхньої реалізації.

«Сьогодні майже завершився процес передачі землі й комунальної власності саме до громад. Це мільйони гектарів і десятки тисяч об’єктів. Наша команда пішла значно далі – реалізувала другий етап децентралізації. У червні 2020 року уряд затвердив новий адміністративно-територіальний устрій базового рівня. Сформовано майже півтори тисячі територіальних громад, які покривають усю територію України», – нагадав Володимир Зеленський і зауважив, що нині в Україні 136 районів замість 490, які існували до реформи.

«Ці факти наочно демонструють, що реформа місцевого самоврядування в країні просувається набагато швидше, ніж усі роки до цього. Ми задекларували готовність поглиблювати процеси децентралізації й передати громадам ще більше повноважень. І новий законопроект № 4298 «Про місцеві державні адміністрації», який обговорюється із залученням широкого кола громадськості та експертів, є підтвердженням цього», – розповів Глава держави.

Президент наголосив на важливому аспекті, який має стати одним з ключових у процесі децентралізації: разом з повноваженнями та фінансовими можливостями має бути й відповідальність.

«Обраним керівникам територіальних громад, сформованим ними виконкомам потрібно навчитися мислити масштабно, усвідомлювати, що кожна громада – це частинка України, яка працює для України й в ім’я України, а не для задоволення власного его чи приватних електоральних, політичних амбіцій», – зазначив Володимир Зеленський.

Водночас, за словами Президента, в процесі поглиблення децентралізації є не лише успіхи, а й недоліки, що спочатку були непомітні.

«На моє переконання, після завершення другого етапу децентралізації нам просто необхідно здійснити детальний аудит, і перш ніж перейти до наступного етапу, треба виправити допущені помилки та прорахунки», – сказав Глава держави.

Він зауважив, що робота над цим триває в межах діяльності Конгресу місцевих і регіональних влад при Президентові України, який поступово стає аналітичним і практичним інструментом для допомоги в процесі поглиблення децентралізації, майданчиком для відвертої розмови й дискусії з представниками виконавчої та законодавчої гілок влади.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь