A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чоповицька громада
Житомирська область, Коростенський район

Малинська міська філія центру зайнятості

Дата: 17.07.2020 15:51
Кількість переглядів: 770

 

     Економічна криза, спричинена пандемією СОVID-19, призвела до скорочення економічної активності населення, вивільнення працівників та зростання рівня безробіття, тому динаміка ринку праці показує зниження кількості вакансіи? і збільшення кількості безробітних.

          За даними Малинської міської філії центру зайнятості на 01.07.2020р. на одну вакансію в середньому претендували 7 безробітних, тоді як на 01.07. 2019р. 4 особи. Значна частка зареєстрованих безробітних - це особи, які працювали на роботах, що не потребують спеціальної підготовки, які не перебували у трудових відносинах з роботодавцем понад 1 рік, які не працювали за попередньо здобутими професіями та інші. Так серед зареєстрованих безробітних у період карантину: 10% - були не зайняті більше 1 року, 11% - звільнені за власним бажанням, 44% - звільнені за угодою сторін. За професійними групами: 21% - робітники з обслуговування, експлуатації устаткування та машин; по 17% - працівники сфери торгівлі та послуг;  некваліфіковані працівники та інші.  За перше півріччя 2020 року    роботодавці подали   665 вакансій,  що  на  10,6% менше у порівнянні з першим півріччям 2019-го – 744 одиниць.

     Наразі, в умовах адаптивного карантину поступово скасовуються обмежувальні заходи для відновлення виробництва та в невеликих обсягах відбувається збільшення кількість вакансій, заявлених роботодавцями.

У період запровадження карантину в державній службі зайнятості діють Особливості реєстрації, перереєстрації безробітних, надання статусу безробітного та призначення виплати допомоги по безробіттю, затверджені наказом Державного центру зайнятості від 10.04.2020 № 27 (наказ Житомирського ОЦЗ від 13.04.2020 №131).

Загалом протягом першого півріччя 2020 року у центрі зайнятості було зареєстровано  1140    безробітних.  Це на   304 особи    більше, ніж за аналогічнии? період попереднього року.

    Станом на 1 липня 2020 року кількість зареєстрованих безробітних в Малинській  міській філії становила  741   особу, з яких 206 - проживають у сільській місцевості, в той час, як мінімальна допомога по безробіттю на період карантину становить одну тисячу гривень.  574 особи отримують допомогу по безробіттю,  середньомісячний  розмір якої на 01.07.2020 року становив 3450 грн.

     Під час карантину діючим законодавством не передбачені норми, які б обмежували чи звужували пошук та пропонування роботи отримувачам допомоги по безробіттю  фахівцям Малинської філії вдалося працевлаштували  501 особу, з яких  96 -жителі  сільської  місцевості

     Відповідно до «Порядку надання та повернення коштів, спрямованих на фінансування допомоги по частковому безробіттю на період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби СOVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2»,  затвердженого постановою КМУ від 22.04.2020 року за № 306 (зі змінами) працівники 17  роботодавців та більше   220  ФОПів Малинщини   вже отримали безповоротну допомогу від держави  орієнтовно  7 тис. грн. кожен.   

     За словами директора центру зайнятості  Михайла Противня  на реалізацію цієї програми кошти надходять оперативно. Вже профінансовано   2  млн грн.   Всього для підтримки бізнесу Житомирщини, який постраждав через карантинні обмеження, уряд виділив  80  млн грн. то на сьогодні  освоєно майже половина  всієї суми.

Найбільше  працівників Малинщини  отримали допомогу  по частковому безробіттю  на таких підприємствах:  ПрАТ «Детвіллер ущільнюючі  технології  Україна»,  ПП «Малинська меблева фабрика»,  КП «Малинська районна друкарня», ТОВ «Малин Фекторі»,  ТОВ «Екологічне пакування»,  а також  фізичні особи підприємці,  які використовували найману  працю такі як:  ПП  «Арніка»,  ПП «Надія»,  ФОП Ободзинська І.Ц.  та інші що  здійснювали  діяльність у сфері  торгівлі, деревообробки,  сфери обслуговування  та  призупинили свою роботу на період карантину.

     Серед фізичних осіб підприємців, які скористались  правом  на отримання  допомоги  по частковому безробіттю, найбільше   тих, які ведуть діяльність  в сфері  торгівлі,  обслуговування, деревообробки  та надання стоматологічних послуг.

     Нагадаємо, що роботодавцям із числа суб’єктів малого та середнього підприємництва (а з 6 червня – і фізичним особам-підприємцям без найманої праці), які зупинили чи скоротили свою діяльність у зв’язку з карантином, надається допомога по частковому безробіттю.

     Допомога встановлюється за кожну годину скорочення діяльності та із розрахунку двох третин від бази нарахування єдиного внеску, але не більше мінімальної заробітної плати 4723 грн) на місяць.

     Сума допомоги не оподатковується і надається на період зупинення чи скорочення діяльності і впродовж  30  календарних днів після завершення карантину.  Звернутись за такою допомогою до служби зайнятості можна протягом  90  календарних днів з дня зупинення діяльності через карантин.

Більш детальна інформація про отримання допомоги – за посиланнями:

- покрокова інструкція для ФОПів без найманих працівників – https://zhy.dcz.gov.ua/novyna/pokrokova-instrukciya-yak-pidpryyemcyu-bez-naymanyh-pracivnykiv-otrymaty-dopomogu-po?fbclid=IwAR158ifoJMTJzUjuAdSQff9A2_KY7vdCjDjpNjilqc-7Sw2t5e11k3_Z_lk

- як роботодавцю оформити допомогу по частковому безробіттю – https://www.dcz.gov.ua/novyna/detalna-instrukciya-yak-robotodavcyu-oformyty-dopomogu-po-chastkovomu-bezrobittyu?fbclid=IwAR2adjhcZkosyyAlTakv-IEu8_O8QuBTgtnGLsXZmtCVw9P6L7DxPWxoLcs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь