A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чоповицька громада
Житомирська область, Коростенський район

Зиму проводжали, весну закликали!

Дата: 27.02.2020 16:58
Кількість переглядів: 780

    Із сивої давнини прийшло до українців старослов’янське свято Масляна (Масниця), що бере свій початок  ще з дохристиянських часів. Воно символізувало  прихід весни та пробудження  природи.  Древні слов’яни відзначали «проводи  зими» і вшановували Сонце, яке несло тепло і  енергію життя.  На Масляну готували  обрядовий хліб у формі кола – млинець.  Люди вірили, що з’їдаючи млинець, вони з’їдають частинку  тепла і могутності небесного світила. Недарма кажуть: «Без млинця – не Масниця».

        Масляна мала багато обрядів. Колодій – слов’янський обряд, коли прив’язували колодки до ніг тим, хто без пари. Це мало спонукати молодь   замислитися  про створення сім’ї та продовження роду.

        Шанують своїх предків та народні  традиції на Чоповицькій  землі. У четвер 27 лютого мешканці Чоповицької селищної  об’єднаної  територіальної громади зібралися у центрі селища, щоб зиму проводжати, весну закликати.  У програмі свята   були: вітання Чоповицького селищного голови Михайла Філоненка, святковий концерт, обряд спалювання  солом’яного опудала зими, «Медова виставка», народні забави для дітей та дорослих. Гостей свята пригощали  смачними млинцями, варениками та іншими смаколиками.

        Веселим, смачним і пісенним було свято Масниці. Тож нехай   вже приходить весна і несе у кожен дім  справжнє тепло, радість, здоров’я, щастя і удачу!

Фото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь