A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чоповицька громада
Житомирська область, Коростенський район

Про посилення заходів щодо збереження ранньоквітучих рослин

Дата: 09.03.2023 12:34
Кількість переглядів: 108

Щороку з середини лютого до кінця травня на територіях населених пунктів області здійснюється незаконна торгівля ранньоквітучими, ендемічними, реліктовими та занесеними до Червоної книги України видами рослин, серед яких- підсніжник білосніжний, шафран Гейфеля, білоцвіт весняний, цибуля ведмежа (черемша), горицвіт весняний, конвалія травнева тощо.

З метою охорони первоцвітів, недопущення їх заготівлі для продажу Чоповицька селищна рада просить мешканців   не допускати масового знищення ранньоквітучих рідкісних рослин та декоративних, вживати заходів щодо посилення охорони місць зростання цих видів рослин та видів рослин, занесених до Червоної книги України, у період їхньої вегетації, а також не допускати торгівлю ними в першу чергу – для збереження природного біорізноманіття.

   Продаж первоцвітів – це порушення законів України «Про Червону книгу України», «Про охорону навколишнього середовища України» та правил торгівлі. Відповідальність несе не тільки продавець, а й покупець квітів. Адміністративна відповідальність передбачена у формі штрафів та збитків в перерахунку на кожну рослину.

Фото без опису

За порушення порядку придбання, збуту чи розповсюдження об’єктів рослинного світу, у відповідності до статті 88 - 1 КУпАП (частина 1) -  накладення штрафу від 510 до 1700 гривень з конфіскацією об’єктів рослинного світу.

За погіршення, знищення середовища перебування (зростання) рослин, види яких не занесені до Червоної книги України, але внесені до переліків рідкісних видів рослин, або які мають особливу наукову, природоохоронну та іншу цінність, або є такими, що перебувають під загрозою зникнення на відповідній території, знищення, незаконне або з порушенням встановленого порядку вилучення їх із природного середовища, а також порушення умов утримання (вирощування) рослин зазначених видів у ботанічних садах, дендрологічних парках, інших спеціально створених штучних умовах, що призвело до їх загибелі (пошкодження), інші порушення порядку охорони, використання і відтворення таких видів рослин, у відповідності до статті 90 КУпАП (частина 1) -  накладення штрафу на громадян від 340 до 510 гривень з конфіскацією незаконно добутого і на посадових осіб - від 510 до 850 гривень з конфіскацією незаконно добутого.

За погіршення, знищення середовища перебування (зростання) рослин, види яких занесені до Червоної книги України або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, знищення, незаконне або з порушенням встановленого порядку вилучення їх із природного середовища, а також порушення умов утримання (вирощування) рослин зазначених видів у ботанічних садах, дендрологічних парках, інших спеціально створених штучних умовах, що призвело до їх загибелі (пошкодження), інші порушення порядку охорони, використання і відтворення таких видів рослин, у відповідності до статті 90 КУпАП (частина 2) - накладення штрафу на громадян від 510 до 850 гривень з конфіскацією незаконно добутого і на посадових осіб - від 850 до 1360 гривень з конфіскацією незаконно добутого.

Фото без опису

Пам’ятаємо, що кожний, хто зриває та купує первоцвіти, своїми діями стимулює їх знищення та несе відповідальність перед законом.

 

Бережімо природу навколо нас!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь