A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чоповицька громада
Житомирська область, Коростенський район

Головна мета служби пробації – безпека суспільства

Дата: 25.02.2020 14:38
Кількість переглядів: 878

   5 лютого 2015 року Верховна Рада України прийняла Закон України "Про пробацію", що визначив організаційно-правові засади для створення пробації  України.

   Відповідно до положень Закону, пробація – це система наглядових та соціально-виховних заходів, що застосовуються за рішенням суду та відповідно до закону до засуджених, виконання певних видів кримінальних покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинуваченого.

   У суспільстві існує стереотип, що за злочин необхідно запроторювати у в'язницю. Але покарання колись закінчиться і правопорушник повернеться у суспільство після тривалого спілкування з такими самими злочинцями, без засобів існування, без розуміння, без підтримки. Чи багато людей мають бажання з ним зустрітися? Широка громадськість не володіє достатньою інформацією про те, що існують покарання без позбавлення волі для правопорушників, які не несуть загрози життю і здоров'ю людей. Ці покарання виконує служба пробації, яка не лише контролює поведінку таких правопорушників, але й допомагає їм зрозуміти і виправити свої помилки. Так, на території Малинського району діє Малинський районний відділ філії Державної установи  «Центр пробації» у Житомирській області, у якому за 2019 рік пройшло по обліку 194 особи (184 засуджених, 11 порушників) та складено досудових доповідей щодо 66 обвинувачених осіб.

   Сьогодні на обліку територіального підрозділу пробації перебувавє 96 осіб (5 неповнолітніх), із них: засуджених до громадських робіт – 5, позбавлених права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю – 2, звільнених від відбування покарання з випробуванням – 84, також на обліку  у підрозділі перебуває 4 особи, притягнені до адміністративної відповідальності у вигляді громадських робіт.

   Таким чином, особа, яка вчинила правопорушення, має можливість змінитись без ізоляції від суспільства, отримати необхідну підтримку на шляху до змін, зберегти сімейні стосунки, роботу та житло. Однак пробація – це не уникнення відповідальності злочинцем, як може здаватися. Навпаки, вона забезпечує баланс між покаранням, потребами правопорушника та інтересами суспільства.

   Разом з тим, пробація коштує платникам податків удесятеро дешевше ніж утримання у в’язниці, натомість перспективи виправлення на пробації набагато кращі. Потрібно наголосити, що перспективи запобігання повторних злочинів набагато кращі, ніж після тривалого утримання у в'язниці за гроші платників податків! Виправлення правопорушників, які не становлять небезпеки життю і здоров’ю громадян  в умовах вільного суспільства під наглядом пробації більш ефективне ніж просто їхня ізоляція (95% клієнтів успішно проходять пробацію та не вчиняють повторних злочинів).

   «Пробація – можливості для змін. Пробація – безпечніше суспільство» – такими сьогодні є гасла служби пробації в Україні. Її робота покликана дати можливість правопорушникам змінити своє життя на краще, забезпечити баланс між потребами суспільної безпеки та протидії злочинності, запобігти скоєнню нових злочинів.

 

 

Іван Левченко,

начальник Малинського районного

відділу філії Центру пробації

у Житомирській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь